tisdag 24 november 2009

Människan i glaskulan


Här och var längs trottoarerna i min hemstad finns egendomliga metalliska pelare som toppas av ett reflekterande klot i storleksklassen pumpa. Jag har inte kommit underfund med vad de är till för, kanske för att påminna människan om sin litenhet i världen. Jag associerar till glaskulan i trädgården bakom muminhuset:


Skymningen hade växt fram ur marken som den brukade och samlat sig inne under träden. Kring glaskulan var det lite ljusare. Där låg den och speglade hela trädgården, vacker på sin pelare av sjöskum. (...) Kulan var alltid sval. Den blåa färgen var djupare och klarare än havet och den målade om hela världen så att den blev kylig och avlägsen och främmande. I världens centrum såg han sig själv, sin egen stora nos, och runt omkring den speglade sig ett förvandlat och drömlikt landskap. Den blåa marken var långt långt nere och djupt in och därinne i det onåbara började pappan leta efter sin familj. (...) Inne i sin spegelbild blev de allesammans otroligt små och glaskulan gjorde deras rörelser vilsna och planlösa.

Tove Jansson: Pappan och havet, 1965.

4 kommentarer:

Anonym sa...

har också funderat på vad de är för några. men ååh, muminkulor låter bra! :D

Eva sa...

Jee för den anonyma kommentatörens återkomst! Om du nu är samma anonyma person. :) Motsvarande muminkulor finns till salu att ha i sin trädgård, om man av någon anledning hellre vill betrakta sin trädgård via ett reflekterande klot än genom att bara titta vanligt. Konstiga människor och saker det finns.

anonymis sa...

jepp, det är samma wannabe-mystiskt-anonyma-person :) jag har väntat på nya inlägg från dej, vetdu!
åh, borde man kanske skaffa sig en muminkula att stirra in i? har du förresten märkt att de har "mumin-kul-snögubbar" på yliopistos gård och på taket? (fast jag tror den på taket är uppochner)

Eva sa...

Inverterade mumin-kul-snögubbar?? Mysteriet tätnar. Varför i all världen finns det sådana och på ett så konstigt ställe som Yliopistos tak? Knappast är de till för introspektion då i alla fall. Nej jag har inte sett dem men tack för tipset, ska gå och kolla. Roligt föresten att någon uppskattar bloggen :)